Wednesday, April 25, 2018

Trip ke Kolkata,Darjeeling&Sikkim INDIA(2018)-BAJET

HUSBAND WIFE TRIP TO INDIA

Disebabkan visa ke India masih lagi fresh, terjadilah 2nd trip ke India. Ni nak share pulak bajet trip ke India lagi, tapi part Kolkata, Sikkim & Darjeeling. Bajet kali ni murah sikit.

Kat bawah ni, bajet untuk seorang yang dikeluarkan sebelum dan semasa trip.

BAJET  TRIP KE INDIA UNTUK 10 HARI 9 MALAM (per person)
( mengikut exchange rate masa tukaran duit : 0.067 )

Sebelum Trip

Ada beberapa kos yang perlu disettlekan semasa di Malaysia lagi. Antaranya ;

1) Tiket Penerbangan  Senai Int Airport - Kolkata (Air Asia)------------------ RM 159.00

2) Tiket Penerbangan Kolkata - Bagdogra (Go Air )------------------------------ RM 125.00

3) Tiket Penerbangan Bagdogra - Kolkata (Air Asia) -----------------------------RM 133.00

4) Tiket Penerbangan Kolkata - Senai int Airport (Air Asia) ------------------- RM 220.70

Untuk flight, kitorang berlepas dari Senai ke Kolkata. Lepas tu amek return domestik flight ke Bagdogra. Kitorang balik ke Senai Airport dari Kolkata

4) Tiket KTM Tapah Road- Gemas - JB Sentral -----------------------------------RM 73.60

5) Tiket KTM JB Sentral - Gemas - Tapah Road ----------------------------------RM 73.60

Di India kali ni kitorang xde amek train. Banyak naik taxi & sharing taxi je. Tiket train yang me beli cuma dari Tapah Road menuju ke JB Sentral je. Book dari website easybook.

6) Visa India (dah buat masa trip sebelum ni untuk 6 bulan)------------------ FOC

Semasa Trip

7) Bas/Taxi//Sharing Taxi -------------------------------------------------------------- RM 160
Pada korang yang nak detail harga untuk transportation ni, pm je lah. X pun baca dalam setiap entry. Ada me tulis kat situ. Malas nak type detail kat sini. hehe

8) Penginapan ----------------------------------------------------------------------------- RM 435.50

* Central Guest House Kolkata           RM 55.00
* Hotel Mist Tree Mountain Gangtok RM 52.50
* Sonam Delek Hotel                          RM 60.50
* Sonam Delek Hotel                          RM 60.50
* Centre Point hotel Darjeeling           RM 38.50
* Singtom Tea Resort                          RM 130.00
* Centre Point hotel Darjeeling           RM 38.50

9) Makanan (di India & makanan yang dibawa dari M'sia )--------------------- RM 100.00

10) North Sikkim Tour ( Yumthang Valley)------------------------------------------- RM 385.00
Yang ni mahal sikit. Kalau 2 orang macam kitorang ni better cari sharing, share dengan orang lain. Masa ni kitorang x dapat cari orang lain untuk join, tu terpaksa sewa 1 kereta.

11) Entrance Fee,Souvenirs & lain-lain ------------------------------------------------RM 100.00

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Total                                            =  RM 1965.40 seorang

(bab perbelanjaan ni subjektif, bergantung pada apa yang korang nak beli)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kat sini me share simple itinerary kitorang semasa di India

12 Jan 2018
Train Tapah Road - Gemas

13 Jan 2018
Tiba di Gemas
Train Gemas - JB Sentral
Bas JB Sentral - Senai Int Airport
Flight Senai Int Airport - Kolkata
Check in Hotel in Kolkata

14 Jan 2014
Check Out
Kolkata Tour
Flight Kolkata - Bagdogra
Taxi Bagdogra Airport - Siliguri
Sharing Taxi Siliguri - Gangtok
Check in Hotel in Gangtok

15 Jan 2018
Gangtok Tour
Check Out
Check in Hotel in Gangtok

16 Jan 2018
Check Out
North Sikkim Tour- Lachung
Check in Hotel in Lachung

17 Jan 2018
North Sikkim Tour - Yumthang Valley
Back to Gangtok
Check in Hotel in Gangtok

18 Jan 2018
Check out
Sharing Taxi Gangtok - Darjeeling
Check in Hotel in Darjeeling

19 Jan 2018
Darjeeling Tour
Check out
Check in Hotel in Tea Resort Darjeeling

20 Jan 2018
Check out
Check in Hotel in Darjeeling
Darjeeling Tour

21 Jan 2018
Check out
Sharing Taxi Gangtok-Siliguri-Bagdogra Airport
Flight Bagdogra - Kolkata
Flight Kolkata - Senai (cancelled)
Check in Hotel in Kolkata

22 Jan 2018
Kolkata tour
Flight Kolkata - Senai Int Airport
Bas Senai Int Airport - JB Sentral
Train JB Sentral - Gemas - Tapah Road
Back to Cameron by car

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Sekian..Assalamualaikum..



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------